Variaties

Hoe zou het zijn om iedere dag hetzelfde te eten? In steden te leven waar alle huizen hetzelfde zijn, bevolkt door mensen met allemaal dezelfde haarkleur en ogen? In alle aspecten van ons leven speelt variatie een doorslaggevende rol – van biodiversiteit tot menselijke karakters, van DNA tot niet iedere dag hetzelfde broodbeleg. De natuur is de grote ‘meester’ van de variatie. Muziek is ook een eindeloze variatie met de 12 noten die ons ter beschikking staan.

Met Violiste Liesbeth Ackermans en pianist Jan Willem Nelleke

Tijdens dit concert – dat een variatie is op de standaard concertformule – nemen we het fenomeen ‘variatie’ onder een speelse, muzikale loep. Het concert is tegelijkertijd een inspiratie-bijeenkomst, deelnemers aan een eerdere workshop over variatie in de muziek zullen met de musici meespelen, er zal geïmproviseerd worden en wie weet laat u zich verleiden tot niet alleen genietend luisteren, maar ook tot het leveren van een bijdrage … Daarnaast klinkt er geweldige muziek van oa Glinka, Boismortier, Bach, Messiaen en Sjostakovitsj.

Liesbeth Ackermans – viool, Mieke van Dael- fagot en Jan Willem Nelleke – piano, heten u van harte welkom.

Violiste LIESBETH ACKERMANS ontving vioollessen van Coosje Wijzenbeek, Wiktor Liberman, Keiko Wataya en David Takeno. Zij was lid van het European Union Youth Orchestra. Na haar afstuderen was Liesbeth violiste in het London Symphony Orchestra, waarmee zij samenwerkte met toonaangevende musici en dirigenten en concerttournees maakte door Europa, VS, Japan en het Midden-Oosten. Ook was zij veelvuldig werkzaam in Europese kamerorkesten, waaronder European Union Chamber Orchestra, Camerata Academica Salzburg en Salzburg Chamber Soloists. Als freelance violiste trad zij op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Liesbeth treedt regelmatig op in kamermuziekensembles in wisselende bezettingen. Zij is viooldocente en docente Vakmethodiek Viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Jong KC. Daarnaast is zij als viooldocente werkzaam op de Academie Muzikaal Talent in Utrecht.
Liesbeths master research aan het Koninklijk Conservatorium – een praktijkgericht onderzoek naar manieren om harmonisch bewustzijn en daadwerkelijk spelen op de viool dichter bij elkaar te brengen door middel van improvisatie – is in juni 2017 met het predicaat ‘excellent’ beoordeeld door een internationale jury. Haar experimentele werk op het gebied van improvisatie gaat door, zowel binnen het lesgeven als in het zoeken naar manieren om improvisatie een regelmatiger onderdeel van concertprogramma’s te maken

Pianist JAN WILLEM NELLEKE is een veelzijdig musicus die op talrijke gebieden actief is. Hij is een veelgevraagd begeleider – met name liedbegeleider – en heeft samengewerkt met musici als Philippa Davies, Isabelle van Keulen, Janine Jansen, Michael Collins, Wout Oosterkamp en Jacob Slagter. Hij is dan ook een graag gezien musicus op internationale festivals. Als orkestmusicus speelt hij o.a. bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Tevens neemt hij de toetsenpartijen in Domestica Rotterdam voor zijn rekening.
Jan Willem Nelleke is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de liedinterpretatie-cursussen van het Oostenrijkse “Franz Schubert Institut”.
Daarnaast is hij actief als componist van met name liederen en kamermuziek, en is hij een ervaren arrangeur.